INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19940863 Bezoekers
52 Bezoekers online
Inhoud:
Neffer Kambek vertelt over de alledaagse gebeurtenissen in het naoorlogse Nederlands-Indië en de de jonge republiek Indonesië.
Het is een tijd van chaos en onzekerheid.
De verhalen zijn opgetekend uit de mond van Indische Nederlanders.
Zij beleefden de gebeurtenissen van dichtbij, maar kregen nauwelijks een stem in het vertellen van hun ervaringen.
Over de beschermingskampen, de keuze voor het Nederlanderschap of het Indonesische Warga Negara.
Maar ook over het pandjeshuis op Para Baroe, de wielerwedstrijden in Bandoeng, het verschil tussen baaien en lappen.
De verhalen spelen zich af tegen de achtergrond van een op drift geraakte samenleving als gevolg van de bersiap-tijd, de politionele acties, de soevereiniteitsoverdracht en de kwestie Nieuw-Guinea.
De titel Neffer Kambek verwijst naar de 'Never Come Back'-lijnschepen waarmee 300.000 Indische Nederlanders na 1945 naar het 'moederland' kwamen.
Dit boek is het tweede deel van een triologie.
In het eerste deel Lied van een tokèhblikken de auteurs terug op de periode voor 1942.
De titel, verbastering van 'never come back', verwijst naar de reis die 300.000 Indische Nederlanders maakten tussen 1945 en 1960 van Indonesie naar Nederland; zij verlieten voorgoed hun geboorteland, het onafhankelijke Indonesie, dat alle Nederlanders uitwees en de Indo-Europeanen het leven moeilijk maakte.
Dit boek, tweede van een drieluik (eerder verscheen: 'Lied van een tokeh'*) legt in 67 verhalen van 44 mannen en vrouwen, slechts met de voornaam aangeduid, ervaringen vast uit de jaren 1945-1965, in Indonesie, Nieuw-Guinea (nog tot 1962 onder Nederlands bestuur) en de eerste tijd in Nederland.
Elk verslag van 1 of 2 bladzijden wordt vergezeld van een min of meer passende foto, fraai afgedrukt in dit oblongboek. Het is geen opwekkend verhaal: de ellende van de Japanse bezetting wordt gevolgd door een chaotische dekolonisatieperiode (1945-49) en snel verslechterende omstandigheden in onafhankelijk Indonesie.
Het pionierswerk in het onherbergzame Nieuw-Guinea was geen alternatief. De verhalen en foto's samen geven een goed beeld van deze 'roerige tijden'.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage