Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16395684 Bezoekers

 15 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
mpncn
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Haaruitval III - Djamu

Men neemt twee ons rami wortels en stampt deze fijn zonder dat er iets van het sap verloren gaat.
Doe dit in een wijnfles en giet er een halve liter Barcelona brandewijn op.
Laat dit mengsel veertien dagen lang in de zon trekken.
Het is dan voor gebruik gereed. De hoofdhuid moet daar dagelijks mee worden ingewreven.
Dit middel helpt niet alleen tegen haaruitval maar behandelt ook de hoofdroos.

De Javanen gebruiken het bladmoes van daun mangga (blad van de mango) wel om hun hoofdhuid in te smeren als middel tegen haaruitval.
Het middel ruikt erg sterk en is daarom af te raden.


Rami
Latijnse naam: Boehmeria nivea Caud.
Familie: Urticaceae

Deze halfheester levert een goede spinbare vezel.
De cultuur kon echter in Indonesië nooit slagen.
De wortels worden gebruikt ter vervanging van brandnetelwortel.

Te gebruiken bij:   

  • Haaruitval  
  • Longziekte   

rami

Mangga/mango
Familie: Anacardiaceae

Dit is een der meest verbreide vruchtbomen, die echter alleen in het warme laagland en in de lage heuvelstreken overvloedig draagt.
Er zijn tal van gecultiveerde vormen, waarvan de vruchten naar vorm en smaak zeer verschillen.

De mangga golek uit de Oosthoek is wel de grootste en lekkerste naast de mangga harum manis, de mangga gadung en de mangga madu.

Ook de mangga kopyor uit de omstreken van Surabaya behoort tot de grove, doch zeer smakelijke soorten.

De mangga gedong is een kleine soort.
Deze komt voornamelijk uit het
Cheribonse en kan ook nog tot de tafelvruchten worden gerekend.

Een andere kleine mangga is de mangga bacang, die praktisch alleen door de bevolking wordt gegeten (onrijpe vrucht van mangga bacang).
Het sap veroorzaakt een ontsteking van de mondholte en van de huid, waarmee het in aanraking komt.

De mangga is wel een van de smakelijkste vruchten, die in de Archipel groeien.
Lang niet iedereen kan echter mangga verdragen.
Velen krijgen er puisten van, enkelen uitslag en zelfs koorts.
Het verdient steeds aanbeveling mangga uit te zuigen en de onverteerbare vezels niet in te slikken.

Vooral voor kinderen zijn deze zeer slecht, omdat ze de maag te veel bezwaren.
Een grote vrucht per dag, s middags na de maaltijd, is voor kinderen meer dan genoeg.
Grotere hoeveelheden zijn schadelijk.


Kinderen eten graag jonge onrijpe mangga's, wat men moet afkeuren.

Kolieken, buikziekte, moeilijk plassen  en hoofdpijn zijn er het gevolg van.

Tot moes gestoofd, zijn jonge mangga's echter een gezond en smakelijk eten.
De mangga gurih is hiervoor het meest geschikt.
Deze heeft n.l. geen terpentijnsmaak, is niet zuur en bevat veel zetmeel.

Zij, die een nier- of blaaskwaal hebben, mogen geen mangga eten.

mangga-gadungmangga-golek

mangga-kopyor

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 17/01/2017 08:33
Categorie: - H - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 6126 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië