INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
20037638 Bezoekers
3 Bezoekers online
Huid
Bij een branderige huid, brengt men verzachting, door de huid in te wrijven met rauwe aardappel (kentang).
Heeft men last van een droge huid, dan kan men de huis in masseren met de schillen van jeruk Bali .
Veel mensen krijgen een jeukend of pijnlijk gevoel op de huid, wanneer deze met zekere stoffen in aanraking komt.
Sommige mensen zijn daar erg gevoelig voor.
Brandharen van planten, stekels en dorens en ook giftige plantensappen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
Getah ingas bijvoorbeeld is zeer gevaarlijk.
Getah van croton is alleen gevaarlijk, wanneer deze in open wonden komt.
Verder zijn de getah van de gevlekte sirih, die als sierplant wordt gebruikt erg giftig. Ook de jambu monyet, kayu urip en tal van andere planten.
Aardappels worden in de bergstreken geteeld.
De cultuur slaagt het beste tussen 1000 en 2000 meter boven de zeehoogte.
De aardappel, meestal kentang is langzamerhand een gewoon Europese voeding.
Het medicinaal gebruik is echter minder bekend.
In Indonesië komt men er uit praktische overwegingen niet toe, aardappelen voor langere tijd in te slaan.
Wie in de hoger gelegen streken echter zelf aardappelen verbouwt en de oogst voor eigen gebruik wil bewaren, moet er rekening mee houden, dat ze op vochtige plaatsen snel zullen uitlopen.
Uitgelopen aardappelen zijn ongeschikt voor de consumptie.
Ze veroorzaken loomheid in de ledematen en zelfs verlamming der spieren en gewrichten.
Aardappelen mogen nooit worden gestoomd.
Ze dienen goed te worden afgekookt.
Dit is een van de grootste jerukbomen en levert de jeruk besar of pompelmoes.
Hij heeft wijd afstaande, vaak overhangende takken, die bij grote vruchtdracht gestut moeten worden, om het afbreken te voorkomen.
De jongere takken hebben dorens op de plaats van de afgevallen bladeren.
De bladeren zijn leerachtig.
De grote lekker ruikende bloemen zijn geelwit en zitten in trosjes van 2 tot 10 stuks bijeen.
De vruchten, die zo groot worden als een mensenhoofd, zijn bij rijpheid geelgroen.
Het sap is besloten in vrij van elkaar liggende blaasjes.
Er is een variëteit met wit vruchtvlees, die algemeen jeruk Bali genoemd wordt en smaakt als de grapefruit, maar is vaak iets bitterder.
De variëteit met roodachtig vruchtvlees heet meer in het bijzonder jeruk macan of ook wel jeruk dalima.
Bij koorts is het sterk af te raden, pompelmoes te eten.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw arts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage