INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19199027 Bezoekers
5 Bezoekers online
Wordt de jeuk veroorzaakt door gal of zenuwen, dan doet men er goed aan de plekken te bedekken met een mengsel van gestampte asem bladeren en gestampte empu kunir
Genezende wonden die erg jeuken kan men bestrijden met een mengsel van asem kawak (overjarige vrucht) er op te smeren.
Dit middel kan men ook heel goed gebruiken voor helende wonden die vaak jeuken.
Ook als kinderen een vaccinatie hebben gehad en daar last van ondervinden, kunt u dit middel goed gebruiken.
Dit is de tamarindeboom, die op Java in de laagvlakte algemeen voorkomt vooral langs de wegen.
In de tijd, dat de rijpe peulen afvallen, ziet men de Javaanse vrouwen, die naar de pasar gaan, de asemvruchten, die ze op hun weg zien liggen, oprapen.
Asem wordt in de keuken veelvuldig gebruikt en komt ook voor in de meeste rijsttafelgerechten.
Asem bevordert de verteerbaarheid van vlees en neemt de onaangename lucht van vis weg.
Van de vruchten maakt men gelei en jam en ook kan er een verfrissende stroop mede bereid worden.
Asem kawak heten de overjarige vruchten, die voor medicinale doeleinden geprefereerd worden boven verse.
Onder “bereidingen”vindt men, hoe van deze asem kawak de geneeskrachtige zogenaamde tamarindeolie wordt gemaakt, welke de Javaan madu asem noemt.
Asem kawak dient men ook paarden toe tegen kwade droes. (Een bij paarden en nauw verwante soorten voorkomende infectieziekte, veroorzaakt door de bacterie Loeffleria (Mallomyces) mallei, meestal beginnend met ontsteking van het neusslijmvlies)
's Morgens geeft men het paard een hoeveelheid als een eenden- ei, vermengd met zoveel water, als in een aer blanda (spuitwater) fles gaat.
Deze plant komt over geheel Java wildgroeiend voor vooral in jati-bossen en is een van de meest bekende temu soorten, dat zijn planten, die om de wortel gezocht zijn.
De Javaan noemt haar kunir of temu kuning.
In de Maleisische streken zegt men kunci.
Men kan deze plant gemakkelijk zelf op het erf kweken.
Het beste lukt dit in losse grond.
Als de aarde goed wordt omgespit, krijgt men overvloedig knollen.
Deze knollen worden gestampt of geraspt en leveren zo de kerrie, die dient, om spijzen te kruiden en geel te kleuren.
Men kiest daarvoor bij voorkeur de kleine zijknollen, terwijl de hoofd- of moederknol als medicijn wordt aangewend, vooral wanneer deze overjarig is.
Deze hoofdknol of empu, zoals de Javaan zegt, moet op de doorsnee oranjekleurig zijn en bevat veel olie.
De knol moet vers worden gebruikt, want gedroogd heeft hij althans als ontsmettingsmiddel weinig waarde meer.
Vermenigvuldiging gebeurd door het uitplanten van afgesneden knollen.
Op Sumatra eet men de bladeren, die zeer aromatisch zijn, als groente.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw arts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage