INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19660151 Bezoekers
12 Bezoekers online
Kedawung pitten branden als koffiebonen en daarna schillen en tot poeder stampen.
Dit poeder innemen. De dosis voor volwassen is 2x daags een dessertlepel vol.
I.p.v. bovenstaand poeder kan men ook de gepofte kernen van deze pitten eten.
Omslagen met bakung bladeren zullen u ook helpen de pijn te verlichten.
Deze grote boom komt op Java beneden 500 m zeehoogte veel voor en is na verwant aan de pete.
De boontjes van de kedawung worden dan ook wel als surrogaat voor petebonen gebruikt. Ze zijn echter bitter.
Gepofte bonen gebruikt men wel tegen kolieken.
Ze worden als koffie gebrand, maar mogen niet verkolen.
De gebrande bonen worden geschild en dan tot poeder gestampt.
De rijpe zaden zijn overal bij de inlandse medicijnhandelaren te koop.
De Javanen mengen ze in alle medicijnen, die ze aan kraamvrouwen toedienen.
Inderdaad doen ze de kraamvrouw veel goed en wanneer de moeder het kind zelf zoogt, zal dit ook veel minder last hebben van opgezetheid.
Deze plant komt in het wild tot op 700 m zeehoogte voor en wordt om de fraaie witte bloemen vaak als sierplant gekweekt.
Ze verkiest vochtig beschaduwd terrein.
Het is een bolgewas met forse bladeren.
Bij oudere planten groeit de bol vaak uit tot een bovengrondse stam.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw arts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage